Zakres działania agencji reklamowej

Zakres działania agencji reklamowej

Aby media miały się z czego finansować muszą mieć reklamodawców. Aby firma mogła zamieścić reklamę, najpierw musi ją opracować. Oczywiście takimi sprawami zajmują się agencje reklamowe. Przez lata znaczny wzrost rozwoju technologicznego usprawnił pracę owych agencji. Dzięki nowym środkom pomocnym przy realizacji projektu reklamodawca zwiększa swoją skuteczność oraz siłę przebicia. Agencja reklamowa swą pracą skupia się na: wypromowaniu danej marki, poinformowaniu społeczeństwa o nowym produkcie oraz innowacjach wykorzystanych przy procesie produkcji, wypromowaniu samego produktu, informując o jego zaletach oraz korzyściach i udogodnieniach konsumenta korzystającego z danego produktu i w końcu wskazuje rozwój firmy, ewolucję, techniki. Jeśli przedsiębiorstwo zdecyduje się skorzystać z usług agencji w znacznej części sukces ma w kieszeni.

Do zadań agencji reklamowych należą (w zależności od potrzeb klienta): konsultacje marketingowe, badanie rynku, planowanie strategiczne określające rodzaj reklamy, praca kreacyjna i obróbka graficzna, zajmowanie się public relations. Niektóre agencje zajmują się organizacją mediów, zakupem czasu emisji i częstotliwości. W wielu przypadkach takimi sprawami zajmują się domy mediowe. Agencja reklamowa podzielona jest na wewnętrzne działy: administracji, finansowy, obsługi klienta, kreacji, planowania, koordynowania, produkcji i mediów. Choć usługi agencji reklamowej nie są najtańsze, za sprawą wykwalifikowanych specjalistów reklama jest w dobrych rękach.