Programy kulturalne w telewizji

Programy kulturalne w telewizji

Każdy z nas narzeka, że w telewizji nic tak na dobrą sprawę nie ma konkretnego, co mogłoby nas zainteresować. Ramówki przepełnione są serialami, które pozostawiają często wiele do życzenia. Dobre kino spychane jest na samą końcówkę dnia, bo wcześniejsze godziny są zarezerwowane na seriale właśnie i ich powtórki, programy o trudnych sprawach szarych ludzi oraz porcje wiadomości z kraju i ze świata. Filmy, które są ambitne nie zaspokajają naszej potrzeby ponieważ ze względu na późną porę musimy iść spać, by rano wstać do pracy. Programy kulturalne jeśli już się pojawiają szybko znikają ze względu na niski procent oglądalności. Czemu tak się dzieje? Nie jest tak, że ludzie lubią karmić się tylko chłamem, przy którym nie muszą koncentrować swojej uwagi i włączać funkcji myślenia. Czasami zawartość merytoryczna proponowanych programów kulturalnych jest wtórna, powtarzalna, przez co mało interesująca.

Kulturalne programy powinny obejmować inspirujące i ciekawe wywiady z osobami związanymi z funkcjonowaniem sztuki i kultury, powinny zachęcać do przeczytania książek autora, z którym wcześniej się zapoznamy lub którego sylwetkę ktoś kompetentny nam przybliży. Taki program powinien także być kompendium wiedzy filmowej i teatralnej, dzięki czemu zainteresuje siedzących przed odbiornikiem. Takie programy także powinny poruszać się po szerokim kręgu muzycznym, prezentując propozycje z „wyższej półki”, takie których nie usłyszymy w komercyjnym radiu czy na telewizyjnych kanałach muzycznych.