Kiedy odczuwamy satysfakcję korzystania z mediów

Kiedy odczuwamy satysfakcję korzystania z mediów

Korzystając z telewizji, internetu, radia czy czasopisma szukamy czegoś dla siebie. Czegoś co wzbudzi nasze zainteresowanie. Media pełne są różnorodnych informacji. Satysfakcję odczujemy wtedy, gdy posiądziemy umiejętność segregowania informacji ważnych dla nas i przydatnych od tych bezużytecznych. Dzięki tej segregacji poszerzymy naszą wiedzę z dziedziny, która nas pasjonuje. Może media będą pomocne przy rozwiązaniu życiowego problemu, rozwiania jakiś niejasności – wtedy spełni funkcję porady. Przepływ informacji ograniczy niepewność oraz wszelkie stany lękowe dotyczące np. bezpieczeństwa narodowego, bezpieczeństwa w mieście, w którym żyjemy. Media dają możliwość czerpania wiedzy z różnych źródeł, odbiorca uczy się z nich korzystać i wykorzystywać dla własnej korzyści. Poprzez informacje uczy się także czegoś o sobie, poznaje swoje reakcje na kontrowersyjne sprawy, wytrzymałość psychiczną, wyczula wrażliwość.

Poznaje także swój system wartości. Czytając czy oglądając programy reportażowe jest w stanie określić co mógłby zrobić na czyimś miejscu, jak się zachować, jakie poczynić kroki. Programy, audycje i artykuły dotykające problematyki społecznej, takiej, która może spotkać każdego uczy empatii oraz stwarza więzi międzyludzkie. Odczuwamy strach, współczucie, zażenowanie lub radość. Media są swoistym zastąpieniem kontaktów między jednym człowiekiem a drugim. Kolejną oznaką satysfakcji jest organizowanie planu dnia tak, by zdążyć na ulubiony serial, program informacyjny, audycję w radiu czy wieczorny film. Media niekiedy stają się wypełniaczem wolnego czasu lub ucieczką od dręczących myśli.