Idea kampanii reklamowej

Idea kampanii reklamowej

Firmy działające na rynku prowadzą między sobą walkę o klientów. Każda z tych firm chce osiągnąć jak najlepsze wyniki sprzedażowe, być pionierem w produkcji i sprzedaży danej branży oferowanych dóbr czy usług. Firmą tym zależy także na przepływie informacji dotyczących cech charakterystycznych produktów i usług, zalet oraz korzyści, jakie osiągnie konsument z nabycia danego towaru. Aby zwiększyć sprzedaż, płynność informacji oraz zdobywać coraz większą ilość klientów firmy decydują się na kampanie reklamowe. Dzięki nim przedsiębiorstwa mogą osiągnąć zamierzony cel. Kampanie reklamowe prowadzone są przez agencje, gromadzące specjalistów z dziedziny marketingu oraz informatyki. Marketingowcy opracowują strategię promocji oraz dotarcia i oddziaływania na potencjalnych klientów, informatycy z kolei zajmują się formą graficzną. Ważna jest także treść pisemna zawarta w formie reklamy, jak hasła reklamowe, krótki opis zachęcający do kupna towaru i jego cech charakterystycznych.

Forma kampanii reklamowej zależy w głównej mierze od potrzeb przedsiębiorstwa oraz wysokości budżetu, jaki mogą przeznaczyć na promocję. Agencje reklamowe mogą stworzyć projekt reklamy internetowej, radiowej, telewizyjnej czy zewnętrznej. Im większy budżet, tym więcej możliwości stoi przed wykonawcami. Czasami jednak wystarczy dobrze poinformować społeczeństwo o nowości, zmianie lokalizacji firmy, pozycji na rynku. Kampanie reklamowe stosuje się tylko wtedy, gdy wypuszcza się na rynek nowy produkt lecz także w celu przypomnienia o już istniejącym. Wielkie firmy korzystają z kampanii etapowo i wielopoziomowo. Wykorzystują do tego celu kilka rodzajów mediów, dzięki czemu zwiększają siłę oddziaływania i odbioru. Reklamy pojawiają się w różnym czasie, np. w przeciągu tygodni zmienia się forma graficzna lub wykorzystane medium.